Yükleniyor...

Alan Gezileri

Anasayfa / Alan Gezileri

Alan Gezileri

Sınıf dışı aktiviteler ve geziler ile öğrenmelerin yaşandığı ortamlar okul dışı öğrenme ortamları olarak adlandırılabilir. Günümüzde okulun duvarları yıkılmış; öğrenci öğrenmeleri çevre, müzeler, bilim merkezleri ve akvaryumlar gibi alanlarda da olamaya başlamıştır.

Okul dışı eğitim ortamlarından olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezinde ziyaretçiler özgürce keşfederek, kendi kendilerine öğrenerek ve gruplar arası etkileşerek iletişim kurulmasına olanak sağlayan merkezdir. 

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezinde günlük yaşantıda, çevrede olup biten her şeyi, doğa olaylarını, son teknolojik gelişmeleri, okullarda öğrenilen formüllerin somut örneklerini ve tarihteki gelişim süreçlerine kadar pek çok konuyu gözlemleyebileceğiniz, deneyerek kalıcı öğrenmeleri sağlayabileceğiniz deney düzenekleri ile eğlenceli ve verimli zaman geçirebilirsiniz.  Kalıcı öğrenmenin keyif alınarak, deneyerek ve gözlem yapılarak gerçekleşmesi için, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezinin tüm deney düzenekleri ve gösterimleri, kişilerin aktif kullanımları ve katılımları göz önüne alınarak tasarlanmıştır.

Bursa bilim ve teknoloji merkezinde, grup ziyaretlerinin okul müfredatlarına göre gezilmesi gerek öğretmenlerin,  gerekse öğrencilerin informal öğrenme ortamlarını formal öğrenme ortamlarına çevrilmesine olanak sağlamaktadır.

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezinde planlı ziyaret gerçekleştiren grupların,  bilime ve fenne olumlu tutum geliştirilmesi için alan ziyaretleri aşağıdaki gibi gerçekleşmektedir:

Keşif Zamanı

Keşif zamanı MEB müfredatına uygun seçilmiş olan deney düzeneklerini ziyaretçi grubun sınıf derecesine göre teorik bilgilerin pratik uygulamalara dönüştürüldüğü zamandır. Öğrencilerin yaparak- yaşayarak öğrenmelerini sağlayan, merakını teşvik eden, zihinleri geliştirmek için bir eğitim metodu uygulayan bir zaman dilimidir. Bu zaman ziyaretin başlangıcında 30 dakika içinde gerçekleştirilir. Bu süre zarfında oluşturulacak kazanımlar dünyada hızla değişen teknolojik ortamda öğrencilere yaşam becerilerinin geliştirilmesi ve onların zihinsel açıdan güçlendirilmesinde yardımcı olmaktadır.

Bilim gösterisi

Bilim gösterisi; bilimsel farkındalık oluşturmak amacı ile merkezimize gelen ziyaretçilerimize kolay uygulanabilir ve anlaşılabilir deneylerin görsel sunumudur. Hedef kitlesi başta öğrenciler olmak üzere 2-92 yaş aralığındaki toplumun tümüne hitap etmektedir. Bilim gösterileri hedef kitleye öncelikle bilimi sevdirmeyi, bilimi sevdirirken öğretmeyi ve bilimi öğretirken eğlendirmeyi amaçlar. Deneyler bilim sahnesinde eğlenceli ve teatral bir şekilde sunularak bilimin aslında zor olmadığı hedef kitleye aktarılır. Deneyleri yoğun formüllerinden uzaklaştırıp ziyaretçilerin bire bir katılımıyla anlık gerçekleştirilen aynı zamanda eğlenirken öğrenmeye teşvik eden sunumlardır. Yaklaşık 30 dakika sürmektedir.

İnteraktif zaman

Bilim merkezinde geçirilen interaktif zaman öğrencilerin tamamıyla müze formatının dışında olduğu ve 'DOKUNMAMAK YASAK' kavramını benimsediği bir zaman dilimidir. Öğrencilerin deney düzenekleri üzerinde bulunan açıklama metinlerini okuyarak, anlayarak ve uygulayarak özgürce öğrenmenin doruğuna ulaştığı bir zamandır. İnteraktif zaman dilimi 30 dakikadır.

Sergiler

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezinde bulanan sergiler Keşif zamanı, Bilim Gösterisi ve İnteraktif zaman dilimlerinden sonra gerçekleştirebilecekleri alanlar olup bunlar Altın Çağ sergisi, Mars Sergisi, Dinozor sergisi gibidir.  Bu sergilerin dönemsel olarak değiştirilmektedir ve farklı şehirlerde bilim severler ile buluşması sağlanmaktadır.

Planetaryum: Planetaryum veya gezegen evi, güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve gök cisimlerinin gerçek zamanlı görüntüsünün özel bir projeksiyon yardımıyla kubbe şeklindeki tavanın iç kısmının her tarafına 360 derece yansıtıldığı gösteri salonlarına verilen isimdir. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi bünyesinde yer alan 10 metre çapında 65 kişilik Planetaryum ’da gökyüzünü keşfe bekliyoruz.

Simülatörler: 9 boyut ortamını yaşatan hareketli ve yüksek arttırılmış gerçeklik etkisi ile eğitimden eğlenceye kadar birçok filmin yer aldığı gösterimleri izlemeye ve yeni deneyimler yaşamaya Bursa bilim ve teknoloji merkezine bekliyoruz.

Sanal Gerçeklik Gözlüğü: Farklı bir gerçeklik deneyimi sağlayan ve bilgisayar tarafından oluşturulan sanal bir ortamdır. Sanal gerçeklik gözlüğü ile önceden uygun formatta çekilmiş videolar ve 360 derece hazırlanmış animasyonlar ile dünyanın herhangi bir harikası ya da heyecanlı bir yolculuğun sanki içindeymiş gibi hissederek izleyebilir ve sanal bir gezinti gerçekleştirebilirsiniz.

Sanal Sınıf: Geleceğin teknolojilerinin sınıf ortamlarında deneyimlendiği uygulama olan sanal sınıf uygulaması ile okullarda öğrenilen bilgileri arttırılmış gerçeklik ile üç boyutlu olarak gözlemlenebilmektedir.

Birdly: Uçuş rüyaları antik yunan döneminden bugüne kadar insanlığı cezbetmiştir. Bu hayaller için araçlar tasarlanmış kuşlar ve anatomisi bu rüyaların temel kaynağı olmuştur. Birdly arttırılmış gerçeklik cihazı insanoğlunun uçuş rüyasını gerçeğe dönüştüren eğlendirici ve eğitici uygulamadır.